På onsdagen lämnades stämningsansökan in till Malmö tingsrätt mot 27-årige utpekade ledaren för Malmöbaserade invandrarkriminella nätverket Los Suecos, Amir Mekky. Åtalet Omfattar en rad grova narkotika- och vapenrelaterade brott.

Amir misstänks ha smugglat och hanterat 54 kilo kokain, som på gatan har ett försäljningsvärde på drygt 50 miljoner kronor. Åtalet är ännu ett i raden mot den invandringsrelaterade grova brottsligheten som kan väckas tack vare att utländsk polis knäckte den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat.

LÄS ÄVEN: ”Los suecos” erkänner mord – får sänkta straff

Amir som har utomvästlig invandrarbakgrund är medborgare i Danmark men har under lång tid varit bosatt och gängkriminellt verksam i Sverige och andra länder där Sverigebaserade ligor bedrivit grov brottslighet.

Föremål för en lång serie utlämningar

Han greps i juni 2020 av polisen i Dubai. Därifrån utlämnades han till Danmark. De danska myndigheterna lämnade i sin tur ut honom till Spanien där han var efterlyst för inblandning i ett gängrelaterat mord.

I augusti förra året utlämnades han slutligen till Sverige. Här har han har sedan dess suttit häktad i Malmö.

Grova narkotika- och vapenbrott

Brottsrubriceringarna i det omfattande åtalet är två fall av synnerligen grov narkotikasmuggling, två fall av grovt narkotikabrott, ett fall av försök till grovt narkotikabrott, ett fall av synnerligen grovt vapenbrott samt ett fall av grov vapensmuggling.

– Mannen [Amir] har från Dubai, via de krypterade chattarna, bedrivit omfattande narkotikabrottslighet i Europa och Sverige. Han har samarbetat med och lett kriminella aktörer ibland annat Nederländerna, Belgien, Danmark och Sverige, säger Lisa Åberg, statsåklagare och förundersökningsledare, i en kommentar till Expressen.

LÄS ÄVEN: Polisen slog till mot mördarligan ”Los suecos” – svenskarna – i Costa del Sol

Om Amir fälls för brotten kan han dömas till livstids fängelse. Åklagaren vill också att han utvisas ur Sverige efter avtjänat straff

Grovt livsstilskriminell sedan tonåren

Amir har enligt stämningsansökan erkänt narkotikabrotten men förnekat vapenbrotten. Utöver mordmisstankarna i Spanien har han även suttit häktad i Sverige misstänkt för inblandning i ett gängrelaterat mord.

Det var för tio år sedan när Amir bara var 17 år gammal. Ingen kunde ställas till ansvar för mordet och Amir kunde fortsätta sin livsstilskriminella bana och avancera i hierarkin i Malmös undre värld. Sedan dess har han återkommande varit misstänkt i olika mordutredningar men inte kunnat bevisas skyldig.

Brottsligt lyxliv på spanska solkusten

Han har också utmärkt sig som en ledargestalt i Sverigebaserade invandrarkriminella nätverk som etablerat sig på den spanska solkusten där man ägnat sig åt mord, narkotikasmuggling och bombdåd samtidigt som man levt lyxliv. Han har för detta funnits på internationell polis radar klassad som ”high value target”.

LÄS ÄVEN: ”Los Suecos” kan få sina straff mer än halverade i Sverige

Rättegången som hålls i Malmö tingsrätt inleds den 27 september.

Media vilseleder om misstänktes ursprung

I flertalet större svenska medier, inklusive skattefinansierade statstelevisionen, rapporteras Amir Mekky som ”dansk”. Genom att man inte publicerar vare sig namn eller bild, ger man läsarna det vilseledande intrycket att det rör sig om en person med danskt ursprung.